Sosyal Medya

Güncel

Akar’ın eski danışmanından algı operasyonu

FETÖ'nün 15 Temmuz’daki darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili aralarında sözde "Yurtta Sulh Konseyi" üyelerinin de bulunduğu 221 sanık hakkında açılan davanın 10’uncu celsesi başladı. Bugünkü celsede ilk olarak darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın başdanışmanı olan eski Kurmay Albay Orhan Yıkılkan savunma yaptı.



Darbe giriÅŸimi sırasında Genelkurmay BaÅŸkanlığındaki eylemlere iliÅŸkin açılan davada savunma yapan Genelkurmay BaÅŸkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın eski baÅŸdanışmanı sanık Kurmay Albay Orhan Yıkılkan, “Bu darbe teÅŸebbüsünü bence karışık gruplar yaptı” dedi.

DARBE OLABİLECEĞİYLE İLGİLİ RAPOR GELDİ

FETÖ ile baÄŸlantısının olmadığını öne süren Yıkılkan, kendisiyle ilgili sanık beyanlarının dışında tanık beyanlarının bulunmadığını belirtti. Yıkılkan, danışmanlık olarak iÅŸlerinin aynı zamanda TSK ile ilgili konularda öngörülerde bulunmak olduÄŸunu söyleyerek, “Kasım 2015’de bir rapor geldi. 15 Temmuz benzeri bir darbe giriÅŸiminin olabileceÄŸi bir rapordu bu. Bununla ilgili çeÅŸitli çalışmalar yapıldı. Böyle bir ihtimal var mı yok mu diye araÅŸtırıldı. AraÅŸtırmalar neticesinde ‘bu çapta bir ÅŸey olamaz’ denildi ve bir kenara konuldu. Åžubat 2016’da o zamanlar ciddi olduÄŸunu düşündüğüm bir konu var. Dört havacı komutanla bir karacı generalin darbe hazırlığı içinde olduÄŸuyla ilgili bir raporun MÄ°T MüsteÅŸarı tarafından dönemin BaÅŸbakanına sunulduÄŸu, ciddi iddialar içerdiÄŸine dair bilgi aldım. Bunu komutan bilmeyebilir diye bunu bir notla ilettim. Ondan sonra da benim açımdan bu ciddi bir konuya dönüştü. Ulusal ve uluslararası basında bununla ilgili çıkan haberleri toparladım. Aralık 2016’dan itibaren darbe hazırlığı içinde olmakla suçlanıyorum ama ben bir yandan da darbe olabilecek ihtimallerini Genelkurmay BaÅŸkanına iletiyorum. Bunun bir izahı yok” diye konuÅŸtu.

NE FETÖ'CÜYÜM NE DARBECİ

Yıkılkan, bugün Türkiye’de ‘ben FETÖ’cü deÄŸilim’ demenin artık anlamlı olmadığını belirterek, kendisinin FETÖ’cü olmadığını savundu. Kendisinin darbeci de olmadığını öne süren Yıkılkan, “Evet, o ortamda bulundum. Hulusi Akar’ın bulunduÄŸu katta görevli olduÄŸum için orada bulundum. Benim referansım Hulusi Akar’ın kendisi. Beni seçen, ondan sonra görev süremi uzatan odur. Ben ne FETÖ’cüyüm ne de darbeciyim. Her soruyu da cevaplamak için hazırım” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

DARBE BÄ°LDÄ°RÄ°SÄ°NÄ° OKUMA DEDÄ°M

Mahkeme BaÅŸkanı OÄŸuz Dik’in TRT’de darbe bildirisini okutan eski Yarbay Ãœmit Gençer ile darbe giriÅŸimi sırasında neler konuÅŸtuÄŸunu sorması üzerine Yıkılkan, “Bana darbe bildirisini okuyacağını söyledi, ben de ‘okuma’ dedim” ifadesini kullandı.
Darbe giriÅŸimini ne zaman anladığının sorulması üzerine Yıkılkan, “Darbe bildirisi ile ilgili haberi aldığımda anladım. Bundan sonra ben komutanın gelmesini bekledim” cevabını verdi.

KARIÅžIK GRUPLAR YAPTI

Mahkeme BaÅŸkanı Dik’in “Bu darbe teÅŸebbüsünü sizce kim yaptı?” sorusuna Yıkılkan, “Bu darbe teÅŸebbüsünü bence karışık gruplar yaptı. Bunun içerisinde FETÖ’cüsü de olabilir, baÅŸkası da olabilir” diye yanıt verdi.

DuruÅŸma, Yıkılkan’ın savunması ile devam ediyor.

ANKARA/Ä°HA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.